Tuesday, March 6, 2007

Profetens svärson och Allahs "svärd" dotter

Ale Buye var den första persiska shia-dynastin som gjorde det allvarligaste försöket att åter etablera Islams iranska ideal i den forna persiska rikshuvudstaden Ktisfon, som senare kom att kallas Bagdad (också ett forniransk zarathustrianskt namn) och bli hjärtat i arabvärlden. Buyiderna, som bestod av tre bröder och deras ätlingar kom från Gilan-provinsen i nordvästra Iran. De härskade i 110 år över Bagdad och dess abbasidiska kalifat. På persiska ska dynastins namn uttalas Booyeh.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Buwayhider

110 är Imam Alis sifferkod enligt en viss arabisk alfabetordning. Staden Rescht som är provinshuvudstad i Gilan, lär ha fått sitt namn av Imam Ali. Alla profetens ättlingar (seyeds eller El Cids!) härstammar från Ali, som var far till Imam Hassan och Hussein.

Jag fick det berättad för mig att, när Ali skulle hålla tal för en skara så fanns det många i hans härskara som kommit från Daylam (Gilan). Imam Ali vände sig till dem och sa att "ni är ett modigt släkte eller folk" som vågat ta mitt parti (gentemot alla inre och yttre arabiska fiender). Ni är "Rashid". När de återvände till Daylam döpte de sin stad (ort eller trakt) till Rescht, efter att ha "dobbats" av självaste Imamen, bäraren av Zulfaghar och Kabas barn.
Imam Ali föddes i självaste Kaba. Heligare än Imam Ali har aldrig funnits.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ali

Shia-islam är islam i zarathustriansk tappning. Många araber som senare gick över till islam ansåg Ali som olämplig som Mohammeds efterträdare, för att han ansågs vara ung och att hans "Zulfaghar" (tve-eggade svärd) hade dräpt så många araber och spillt så mycket arabiskt blod att det i snart sagt varje hus och hem fanns någon som sörjde en fallen fiende till islam. Så mycket strupar som Ali hade skurit i strid ... tyckte också en del Sahabeh (följeslagare), som efter profetens död passade på att tillskansa sig makten, helt i strid mot profetens uttryckliga order.

Profeten ansåg dock att ett enda svärdhugg från Ali var större och mäktigare än alla tillbedjan som Allah fått och kommer att få i all evinnerlig tid. Framför allt vid parti-kriget (al Ahzab eller Khandagh) utanför Medina, där muslimerna hade på initiativ från Salman Parsi
(som närmast var profetens militära rådgivare) hade grävt vallgravar runt Medina för att hålla arabiska och judiska stammar i schack. I detta krig stod Islams öde på spel. Läget var hopplöst och nattsvart. Hade det inte varit för Alis seger över den judiske slagkämpen Amr-ibn-Abdowad som arabernas kombatant så hade islams saga varit all. Efter Amrs fall i strid, vågade araberna och deras judiska allierade inte gå i närstrid, utan nöjde sig med att belägra området.

Fast Ali var också pennans mästare och framför allt talets mästare. Nahj-ul-Balagaheh är ett outsinlig källa för alla som vandrat i arabiska öken och alla törstiga strupar.

Nu när Karin entrat scenen, sökt upp sitt svenska Fadershus, passar jag härmed (i enligt med familjens exklusiva ätt) på och byter namn på den gamla dynastin "Al-e-Booyeh" till "Ali Boye", dagen till ära. Bismillah, nu svingar vi lite med Karins penna, och låter vi oss smaka av livets mäktigaste svärd.


Låt Islams Svärddotter Rädda Arabens Eurotyska Liv tillbaka.

Inshallah in rooz bar hameh mobarak bashad
Wasalamo ala mann'et-tabe al hoda.

No comments: